mandag 10. august 2015

Eiendomsskatt – ikke ideologi men en nødvendighet


Det kan oppfattes som om Høyres Birger Gauslaa i sine innlegg i avisa tror det er en lokalpolitisk ideologisk forskjell mellom dem som tyr til eiendomsskatt og ikke. Gauslaa kan bare snu hodet sitt rundt til andre Høyrestyrte kommuner, for eksempel Kristiansand, for å se at hans egne partivenner er mer ivrig på inndragelse av eiendomsskatt enn Lillesand Arbeiderparti.

Under Høyres styre i Lillesand har vi nå en økonomisk situasjon som er en sterk trussel mot våre felles velferdstjenester.  Det er grunnen til at en økning av eiendomsskatten skulle være nødvendig.

Vi har ingen penger på bok, vi har ingen sikkerhetsmargin i budsjettene, høy gjeld og sviktende 
inntekter. 

Våre felles velferdstjenester må sikres. Arbeiderpartiet vil ikke øke driftsutgiftene, men vi må bygge opp en sunn økonomi slik at vi i de neste årene, og framover, har råd til uforutsette utgifter, slik som sviktende skatteinntekter eller økte pensjonskostnader. Kommunen er også en kommune i vekst og har behov for investeringer i infrastruktur rundt våre velferdstjenester. Vi må i tillegg investeringer i kompetanse, spesielt med tanke på helsesektorens fremtidige utfordringer.

Lillesand AP velger å øke eiendomsskatten fremfor, slik Høyre kommer til å gjøre, å fjerne bunnfradraget. Høyres versjon er like fullt en økning i skatt for folk i Lillesand men den er mer usosial overfor dem som har aller minst.  Vi velger å skjerme dem som har minst, fremfor å skjerme dem som har aller mest.

Skulle ikke Birger Gauslaa forstå vårt program hvor vi går for en moderat økning av eiendomsskatten så kan jeg bare vise til de to siste budsjettene hvor vi har foreslått økning med en promille. Der ligger også en begrensning i loven at man ikke kan øke mer enn to promillepoeng hvert år. Formuleringen «moderat» henviser til at vi ikke ønsker å benytte oss av maksgrensen. I tillegg ønsker vi å fortelle våre velgere at dette verktøyet kun skal brukes når det er absolutt nødvendig.

En kommune kan over tid bygge seg opp en god økonomi slik at man ikke lenger behøver eiendomsskatt.  Men slik er det ikke i Lillesand pr. dags dato. Vi er en av landets kommuner med dårligst økonomi. Dette er en trussel mot våre felles velferdstjenester.





innlegget sto også i Lillesandsposten fredag 7. august


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar