onsdag 6. januar 2016

Mobbing – Vi har alle ansvar


Det foreligger nå en tilsynsrapport på Borkedalen skole vedrørende elevenes rett til et godt psykososialt miljø. Tilsynet ser på skolen og skoleeierens rutiner i forbindelse med §9a i opplæringsloven. Kommunen har fått påpekt tre lovbrudd.

- skolen må definere begrepet "krenkende ord og handlinger", og gjøre det kjent i personalet

- skolen må ha rutiner for å evaluere det arbeidet de gjør med skolemiljøet.

- skoleeier må sørge for alle ansatte som har sitt virke på skolen er kjent med handlingsplikten, innholdet i den og hva det skal varsles om.

- skolen skal ha jevnlige møter i SU og SMU

Det gjøres mye godt arbeid på Borkedalen skole.  Fylkesmannen skriver på s.7 i rapporten at "Borkedalen jobber godt med elevenes skolemiljø.  Alle informantene gir uttrykk for at det er få konflikter på skolen".  Men skolen har (og har hatt) elever som har blitt mobbet og krenket på skolen.

Forhindring og forebygging av mobbing er et felles ansvar. Elever og foreldre er med på å danne grunnlaget for et godt skolemiljø. Men det er skolen og skoleledelsen som er ansvarlig for utøvelsen av et godt skolemiljø. Kommunen står som øverste ansvarlig.

Vi har nå i høst sørget for at rapportering fra årlig kvalitetsundersøkelsen blir forelagt politikere tidligere enn før. Vi er også nå i starten på et arbeid med en ny videreutviklet kvalitetsplan for barnehage og skole hvor psykososialt miljø blir et satsningsområdet. Dette arbeidet vil i større grad enn tidligere aktivt inkludere skolepolitikere. Slik er politikerne aktivt med som skoleeiere.

Men. Vi ser at når mobbesaker oppstår, og får en egen sak i kommunen, at politikere ikke er en del av prosessen. Vi blir altså som politikerne i åpne saker ikke satt i stand til å ansvarliggjøres. Ikke før en eventuelt klagesak eller rettsak med påfølgende mediainteresse, slik som f.eks i Søgne, ser vi at det kommer på politikernes bord. Dette er problematisk.

Jeg tror med fordel at åpne aktive mobbesaker raskt kunne blitt informert om til politikere i oppvekstutvalget. Det er viktig å vite hvor mange åpne saker kommunen har og hvilke tiltak som gjøres og hvor lang tid sakene tar før de finner en god løsning. Vi kan lese om alt for mange saker i media som synliggjør at mobbesaker i behandling i skole, klage til fylkesmannen osv har et tidsperspektiv som helt klart ikke kan være til beste for de barn som opplever mobbing på kroppen.

I arbeidet med den nå påbegynte kvalitetsplanen vil vi i Arbeiderpartiet arbeide for at også politikere gjennom gode rapporteringsrutiner blir istandsatt til å ta sitt ansvar. Dette er et viktig og nødvendig ledd i ansvarliggjøringen og helhetstenkningen i arbeidet mot mobbing.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar