tirsdag 4. april 2017

Lillesand på Stortinget - AP best sjanse

Helge Røed har jobbet med mange valgkamper gjennom sitt over 50 år gamle aktive medlemskap i Arbeiderpartiet. I tillegg har han jobbet lenge som seniorforsker på Agderforskning og har brukt mangfoldige timer på å studere statistikker og analyser. Jeg er takknemlig for at han har brukt tid på å se på meningsmålingene for neste stortingsvalg. Og så er jeg takknemlig for at han har brukt tid og krefter på å dele noe av analysen sin i Lillesandsposten i dag.


Her kan du lese teksten:

"Det er 99 år siden Lillesand var fast representert på Stortinget. Den siste Lillesandsrepresentanten på Stortinget var Noan Christian Gauslaa, som var Stortingsrepresentant for Venstre fram til 1918. Det er knapt noen andre kommuner av Lillesands størrelse som har vært uten representasjon på Stortinget så lenge.

Arbeiderpartiets gruppeleder i Lillesand bystyre, Cecilie Knibe Hanssen, er nominert på 2.plass på Aust-Agder Arbeiderpartis liste. Hun har en stor mulighet til å bli fast representant på Stortinget til høsten. Det er ingen andre kandidater fra noe parti i Lillesand som har så stor mulighet til å komme inn på Stortinget.

Tre av de siste 6 meningsmålingene gir Cecilie en plass på Stortinget, mens Fremskrittspartiet tar mandatet i de tre andre målingene. Det er imidlertid ikke mange stemmer som avgjør hvilken vei det svinger. Kampen står mellom Cecilie Knibe Hanssen fra Lillesand og Fremskrittspartiet.
Arbeiderpartiet har et sikkert førstemandat fra Aust-Agder og alt tyder på at Høyre tar andremandatet. Ingen av disse er fra Lillesand. Ordfører Arne Thomassen er stilt opp som nummer to på Høyres liste. Det er helt usannsynlig at det kan gi plass på Stortinget.

Det fjerde mandatet fra Aust-Agder er et utjevningsmandat og utjevningsmandatene blir fordelt mellom de partiene som nasjonalt oppnår over 4 prosentpoeng i oppslutning og er underrepresentert i Stortinget. Disse mandatene blir fordelt til de valgkretsene der det aktuelle partiet ligger nærmest til å få mandat. Ved de siste meningsmålingene er det Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet som konkurrerer om utjevningsmandatet fra Aust-Agder.

Venstres Petter Toldnæs fra Lillesand er nominert på førsteplass på Venstres liste i både Aust-Agder og Vest- Agder. Det er helt utenkelig at Venstre kan vinne noen av de tre distriktsmandat fra Aust-Agder. Det samme er situasjonen i Vest-Agder.

På de siste nasjonale målingene har Venstre vært under sperregrensen på fire prosentpoeng. Den aller siste målingen før partiets landsmøte viser en oppslutning på under tre prosentpoeng. Dersom Venstre skulle komme over sperregrensen nasjonalt, har Venstre en teoretisk mulighet til å kunne ta et utjevningsmandat i Vest-Agder. Senterpartiets store framgang på målingene den siste tiden fører imidlertid til at Senterpartiet er med i konkurransen om utjevningsmandater fra Vest-Agder, og på Dagbladets måling før helga var SP inne med et utjevningsmandat for Vest-Agder. Hvis Fremskrittspartiets tilbakegang skulle fortsette kan partiet miste sitt mandat i Vest-

Agder og være med i konkurransen om et utjevningsmandat. Der er Venstre inne med et utjevningsmandat fra Vest-Agder. Fordelingen av utjevningsmandatene er så usikker at det nesten er som å vinne i Lotto.

Reelt sett er den eneste sikre muligheten til at Lillesand kan bli representert på Stortinget at Cecile Knibe Hanssen kommer inn.
Helge Røed"

klipp fra Lillesandsposten 040417

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar