onsdag 22. mai 2013

Å bytte ut biler med folk


Lillesand er en av få byer uten parkeringsavgift. Å ikke ha en parkeringsavgift kan neppe oppfattes som annet en positivt for kunden som velger å handle i vår by. Samtidig opptar parkeringsplassene de beste tomtene i byen. En privat aktør har nå realistiske planer om å bygge et sentrumsnært parkeringshus i fjell. I kveld skal bystyret i Lillesand diskutere parkeringsavgift som et overordnet prinsipp.

Arbeiderpartiet er ikke villig til å gå inn for et prinsipp om parkeringsavgift, med igangsettelse 2014, slik administrasjonen legger opp til i sin saksfremstilling.

Tiltak for byutvikling, slik som p-avgift, krever brede prosesser med konsekvensutredninger og saksdrøfting. Alle, og da kanskje spesielt handelsstanden, bør være bredt involvert. Bare da kan vi få omforente vedtak og unngå «politiske tilbakeslag» i ettertid.

Arbeiderpartiet er imidlertid åpen for å ikke stenge for muligheten for et parkeringshus, eller andre nye parkeringsplasser, i byen. Lillesand trenger flere sentrumsnære parkeringsplasser. Dette vil være til fordel for handel og aktivitet i sentrum. Kanskje mer viktig:  et parkeringshus åpner muligheten for at vi kan frigjøre sentrale plasser i byen, da spesielt Tomta og Kjetil Moes plass. Å legge til rette for service, handel og aktivitet på disse plassene vil gjøre Lillesand mer attraktiv.

Dette handler om byutvikling og ikke om parkeringsavgift. 
 
Det er en god opplevelse å handle i Lillesand. Noen hevdet i formannskapet at dette hadde sin grobunn i den fine parkeringsopplevelsen man har i Lillesand. Jeg tror at den gode handelsopplevelsen bygger på at man kan gå rolig i den hvite trivelige og vakre byen å handle i nisjebutikker. Lillesand er unik med sine rolige gater, hvite hus og nærheten til sjøen. Vi vil bygge på Lillesands varemerke og forsterke det ved at man bytter ut biler med folk i de fineste byrommene. Bilene blir da henvist til ikke mer enn et lite steinkast fra handlegata.
 
 
 
 
Fellesforslag fra  V, A og H fremmet av Petter Toldnæs V i formannskapet forrige uke


1. Bystyret er positive til at det innføres parkeringsavgift i Lillesand sentrum hvis et parkeringshus i sentrum er realisert.
2. Bystyret får forelagt plan for takster, prismodeller, budsjett og oversikt over parkeringsplasser i god tid før innføringen. Her drøftes også alternativ for gratis korttidsparkering.
3. Administrasjonen bes foreta en helhetsvurdering av parkeringsmulighetene i sentrum.
4. Parkeringsplassene på Ketil Moes plass og Havnetomta frigjøres til andre formål som styrker sentrum, så snart et parkeringshus er ferdigstilt

 

Faksimile fra LP 05.11-2010. Man kan tenke seg at byens beste tomt kan brukes til annen enn parkering.
 
 
 

 
 

 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar