lørdag 24. august 2013

Sørlandet trenger fedrekvoten


Kommer Høyres kandidater fra Aust-Agder inn på tinget, så vil de stemme for å fjerne den lovbestemte retten pappaer har til å være hjemme med barna sine i svangerskapspermisjonen.  Det vil være uheldig for likestillingen og ungene på Sørlandet.


Agder 2020
Regionplan 2020 beskriver at regionen har store utfordringer knyttet til likestilling. Planen påpeker behovet for tiltak som gir høyere deltakelse for kvinner i yrkeslivet. Hovedmålet i planen er at man gjennom systematisk arbeid skal bli et likestilt samfunn.

Fedrekvoten er et av mange tiltak, som har en beviselig effekt på den utfordringen vi har i Agder; at mamma i betydelig grad er mer ”hjemmekjær” og at vi har en skeiv kjønnsdeling i arbeidslivet. Dette vil regionplanen til livs.

Når Høyre argumenterer for at ordningen ikke lenger behøves, må de ha glemt Sørlandet og kun tatt utgangspunkt i en statistikk for Frogner i Oslo

Kunnskapen

Flere forskere har påpekt stor sannsynlighet for at fedre vil ta ut mindre permisjon dersom fedrekvoten forsvinner. Erfaring fra Danmark viser også dette.

Det er også påpekt fra flere forskningsinstitusjoner at fedrekvoten har hatt en positiv effekt på likestillingsutvikling og yrkesdeltakelse.

Fedrekvoten har en påviselig effekt på et mindre kjønnsdelt arbeidsliv og på lengden pappa er hjemme med barna. Denne effekten synes jeg er verdifull. Når man kan endre et samfunn gjennom å gi noen en rettighet – da virker politikken slik den skal gjøre.

Den usynlige hånd

 I vanlig Høyre-ånd ser vi den usynlige hånd; når familien velger selv til egen nytte, vil det komme samfunnet til gode. Det er et ideologisk ståsted. Og det kan være et ærlig ståsted.  

Selv synes jeg det er en defensiv holdning til politikk. Mitt og Arbeiderpartiets ståsted, er at politikerne har mulighet til å påvirke til en ønsket endring i samfunnet.  Det er spesielt positivt når det er mulig gjennom en gulrotordning som fedrekvoten.

Ideologi
De fleste politiske partiene ønsker fedre som er aktive i barns oppvekst, og å motvirke et kjønnsdelt arbeidsliv. Dette var også utgangspunktet for innføringen av fedrekvoteordningen. Ettertiden viser at kvoten har effekt etter intensjonene.

Det kan være så sin sak å gå mot en populær og raus ordning med begrunnelse i ideologi. Men da bør Harberg og Thomassen og Høyre også være ærlige på at de velger seg bort fra de positive effektene som ordningen har.

Jeg mener vi på Sørlandet fortsatt bør unne pappa en lovfesta rett til tid med barna. Denne rettigheten er et, av mange gode tiltak, som trekker oss i riktig retning.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar