torsdag 5. september 2013

Asylbarn må få rett til barnehageplass

I behandlingen av kriterier for barnehageopptak foreslo Lillesand Arbeiderparti i bystyret at asylbarn i Lillesand, i alderen 4-5 år, skulle få en rett til barnehageplass i kommunen. Forslaget ble nedstemt av Høyre og resten av posisjonen.


De siste årene har vi hatt en massiv satsing på barnehage i Norge.  9 av 10 barn går i dag i barnehage.  Etter at vi nå har hatt fokus på makspris og full dekning fortsetter dette viktige arbeidet med fokus på kvalitet og kompetanse.
Årsaken til denne satsningen er jo åpenbar.  Innenfor samfunnsvitenskapen er det få ting som er så godt dokumentert, sist med Havnes og Mogstad:  Skal man gjøre noe med frafall i skolen, og levekår generelt,  så må man sette inn tiltak der det har best langsiktig effekt. Og det som har mest langsiktig effekt er tidlig innsats og at barn får gå i gode barnehager.

I Norge går altså 9 av 10 barn  i barnehage. Men vi har en gruppe som står utenfor. Asylbarn, som i utgangspunktet trenger tiltaket mest, er den lille gruppen som ikke får rett til dette tilbudet. Det er urettferdig. Og det er dårlig økonomisk politikk for samfunnet. Disse barna får en kraftig opplæring av renters rente effekten, nemlig  at de barna som har lært mye i barnehagen, lærer mer i første klasse, som får enda mer utbytte i andre klasse osv. Asylbarna skal hele tiden ta igjen et forsprang  som blir større og større for hvert år.

I stedet for at små barn alene skal arbeide inn dette forspranget foreslår vi å legge inn ressursene tidlig i barnehagealder. Dette fordi det er den beste og mest effektive måten å forhindre frafall i skolen på. Det er den beste måten å påvirke barns fremtidige levekår på. 

I formannskapet ble det påpekt at asylbarna kan utløse et behov for ny barnehage. Det er riktig.  Alle barn, vil det.  Det er totalen av barn i Lillesand som gjør det. Ikke hvert enkelt barn. Det må vi i bystyret alltid ta hensyn til også når det gjelder fødsler og tilflytting. Men jeg er ikke med på en slags takstameterpolitikk hvor man står ved inngangen til barnehagene i Lillesand og sier DU, DU barn, du koster kommunen 1 million i renter i året.

Vi i Lillesand Arbeiderparti er klar til å prioritere denne gruppen. Selv om vi synes at andre i utgangspunktet burde ta regningen så har lokalpolitikere anledning til å gjøre slike prioriteringer. Tidlig innsats har en viktig plass i vårt program. Vi gjør det både ut av et rettferdighets prinsipp for disse barna, men også helt klart ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv for Lillesand Kommune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar