mandag 23. september 2013

Friskusen Langfeldt

Etter at valgseieren til den blåblågulgrønne regjeringa var klar holdt Siv Jensen , som alle fikk med seg, en lite raus seierstale. Få dager etter kom Erna med «Heikki  er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin»  Dette ser ut til å legge lista på hvilken standard Lillesands politiske flertall ønsker å ha i det offentlige ordskiftet


Gruppeleder for Høyre, Ragnar Langfeldt, skrev for en uke siden om hvordan han oppfattet den lokale opposisjonen etter valget. Han undret seg over hvorfor taperne var så fornøyde. De har jo ingenting å være fornøyd over?!!!! Det er da ingen grunn til at de skal jobbe fram mot neste valg med optimisme? Arne Gulbrandsen (FrP) leverte fredag sin lokale versjon av «Morna Jeeeens» hvor han testet ut sitt komiske talent ved å hele 3 ganger kalle den rødgrønne regjeringen for den dødgrønne regjeringen.  Langfeldt la fra seg klare spor av sarkasme og ironi. Gulbrandsen sitt innlegg var tilsølt med edder og galle.

Demokrati betyr slett ikke at flertallet skal herske over mindretallet. Det betyr rett og slett at flertallet tar sine beslutninger med ubetinget hensyn til mindretallets rettigheter. Dette mente
Carl Joachim Hambro (H). Vanskelig ikke å bifalle. Men dersom man virkelig mener det setter det jo føringer for hvordan man omtaler hverandre. Jeg våger påstå at det hviler et spesielt ansvar på flertallet.

Flertallet har en overvekt av de politiske stemmene. Og et politisk flertall kan ofte føles overveldende dersom 47,5 av velgerne har stemt et parti og dens populære ordfører. Da trenger man ikke mange politiske venner for å få et flertall. Men det kan ofte være en tankevekker å påpeke at  52,5 % ikke har stemt dette partiet. Altså at halvparten av byens befolkning ikke har stemt på verken dette partiet eller dets populære ordfører.

Ved Stortingsvalget fikk de rødgrønne 41,5 % av stemmene. Joda, de tapte valget om regjeringsmakten klart. Men 41, 5 % , et ikke ubetydelig antall, av befolkningen, har altså stemt dette alternativet.  30,8% av stemmene gikk til Arbeiderpartiet og 16, 3 % gikk til FrP. Selv om tallene for de rødgrønne i Lillesand var lavere enn landsgjennomsnittet er det ikke en ubetydelig andel av befolkningen som fortjener mer enn dårlige vitser fra Arne Gulbrandsen.  FrP må gjerne påberope seg å være partiet for folk flest, men det er ikke flest folk, på langt nær, som stemmer på dem. Og med en reduksjon på 1/3 har de god grunn til å juble over muligheten til regjeringsmakt.  Men denne makten fordrer jo, noe vel FrP ønsker, å ta hensyn til mindretallet.

Jeg håper virkelig ikke at Langfeldts og Gulbrandsens innlegg er representativt for det fremtidige offentlige ordskiftet i Lillesand.  Mest av alt håper jeg at det ikke er representativt for posisjonens holdning til opposisjonen i bystyret nå etter stortingsvalget.  Se heller på hva Erna gjorde. Erna Solberg holdt en glimrende tale på valgnatta. Erna var stjerna men lot ikke seieren stå i veien for å være saklig og respektfull.  


innlegget var også på trykk i Lillesandsposten 24-09-2013

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar