torsdag 19. mars 2015

Et lammende flertall hindrer løsning


Vi kan ha følelsen av at Høyre har styrt nærmest siden tidenes morgen i Lillesand. I den siste perioden har de også styrt med et overveldende flertall.Når de har et rent flertall, så kan de velge å forvalte det på minst to måter. De kan søke brede allianser for å sikre robuste avgjørelser som alle må ta ansvaret for, eller de kan bruke all politisk makt og styrke på å presse gjennom alle egne saker, store som små.

Det sittende Høyre har valgt det siste. I et høyrehode kan det virke som helt naturlig at partiet skal bestemme alt når de fikk over 46 prosent av stemmene. Problemet med en slik innstilling blir spesielt synlig i økonomiske vanskelige tider; tider hvor vi må kutte, hente inn flere inntekter, hvor vi må omstille og samtidig ruste kommunen for nye utfordringer.

Når de som bestemmer, og alltid har bestemt, prøver å forklare befolkningen at kommunes kritisk dårlige økonomi bunner i helt utenforstående faktorer – og at de ligger utenfor mulighetene som kan nås gjennom godt lederskap - så går det på troverdigheten løs.

Høyre har styrt, og kommunen har dårlig økonomi. De har ikke brukt flertallsperioden sin til å få gjennom vanskelige beslutninger i forhold til kommunens inntekter og utgifter.

Lillesand kommune kan komme til å gå med 33 millioner i underskudd i 2014. 14 av disse millionene skal vi betale med de siste pengene vi har på bok. Resten må vi spare inn på rimeligere drift de neste to årene.

Når budsjettet for neste år er sydd under samme lest som i fjor, er løsninger som håp om lavere rente på lån, større inntekter fra innbyggerne, lavere utgifter til KLP og lavere etterspørsel etter kommunale tjenester en umulighet.

I slike tider trenger Høyre konstruktive venner.

Den eneste muligheten er å sette opp et realistisk driftsbudsjett hvor vi er sikre på at vi ikke får lønnsprekk og hvor budsjettet samtidig holder faglig forsvarlig kvalitet. For å skape en slik sikkerhet må vi ta tøffe valg som kan få konsekvenser for ansatte og tjenestemottakere i kommunen. Og vi er forpliktet til å vurdere muligheter for større inntekter. 

Dersom vi skal ha forhåpninger om å få på plass løsninger for som retter opp problemene i løpet av 2015, så må Høyre lete etter rausheten og samarbeidsviljen i sin politiske verktøykasse.

Nå er vi her: Det er krise i kommunens økonomi.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar