onsdag 22. juni 2016

Kommunereform - innlegg til endelig bystyrebehandling


Lillesand Arbeiderparti sine medlemmer har gjenspeilet den todelingen som har vært i befolkningen. Vi har medlemmer som har mobilisert på begge sider i forhold til K5.
Vi som bystyremedlemmer i Lillesand Arbeiderparti har frontet et ønske om at Lillesand ble en del av ny felles kommune.

Men når resultatet av folkeavstemningen i Lillesand ble et tydelig nei, så er vi fortrolig med å følge det råd som folk i Lillesand har gitt oss. Når man velger å ha en frivillig prosess, velger å bruke sterke dialogbaserte demokratiske virkemidler – så kan man ikke velge å se bort fra de tydelige klare tilbakemeldingene vi har fått i Lillesand. Slik det er i dag mangler kommunereformen grunnleggende legitimitet på både nasjonalt og lokalt nivå.

I prosessen om kommunereform – som går tilbake til kartlegging og forhandlinger også i forrige bystyreperiode – så har man ikke fokusert på Lillesand /Birkenes alternativet.  For vår del har det rett og slett vært fordi dette alternativet ikke gir svar på det som vi mener en kommunereform skulle løse, nemlig: samfunnsplanleggingen i sterkt integrerte og voksende byregioner og den mest spesialiserte tjenesteytingen i de små og mellomstore kommunene.

På hvilken måte vil Birkenes kunne være med å bidra til at Lillesand blir styrket på disse områdene?  Ingen har klart å gi et god svar på det spørsmålet.

En ny struktur – en ny rigging av tjenester og arbeidsplasser til mange hundre ansatte – bør ikke bygge på en redsel for å ikke bli tilbudt gulrøtter fra Sanner. Det bør ikke bygge på et jag etter det bevegelige målet som inntektssystemet er – og det bør ikke bygge på en angst for å ikke fremstå som konstruktiv.

En ny felles kommune på bør bygges på en entusiasme og på en overbevisning om at den krevende prosessen vil lede til en bedre kommune og bedre tjenester.
 
Birkenes er vår gode nabo. Det har vært, og det er viktig, at vi ikke går hver vår vei i en kommunereform. Det gjør vi heller ikke nå, nå når vi må ta en fot i bakken.
Nå er det viktig at man ikke i frustrasjonen over at K5 ikke gikk - lager grenser som ikke samsvarer med funksjonalitet og låser strukturer for mange år framover. Lillesand/ Birkenes er i en slik sammenheng en blindgate.

Det kan skje endringer i premissene for kommunereform – både i dagens regjering og i neste.  Vi står også nå ovenfor en regionreform som kan gi mange kommuner svar på hvordan de skal organisere seg. Jeg har stor tro på at det vil åpenbare seg et nytt landskap og jeg tror at det kommer nye gode muligheter for utvikling av vår kommune.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar