torsdag 14. desember 2017

Høyres redsel for heltid og lærlinger


Onsdag sa Høyre, med resten av posisjonen og Venstre, nei takk til to viktige levekårsløft for Lillesand.

Arbeiderpartiet la penger på bordet for å øke antall lærlingeplasser i kommunen. I mai så ble det konstatert at Lillesand var en av de dårligste i kommuneklassen til å ta imot lærlinger. Det mente ordføreren da at vi ikke kunne være bekjent av. Riktignok blir han med på vårt forslag om en strategiplan for å oppnå mål om 3 lærlinger pr 1000 innbygger, men mer enn det får vi ikke fra Høyre i denne omgang. Det er synd, for mangel på lærlingplass er en viktig årsak til frafall i vgs. I tillegg har samfunnet behov for faglærte i en tertiærnæring som nå er det mest voksende næringen blant alle. Vi vet at vi må tilrettelegge for dette, men klarer altså ikke å strekke oss lenger enn å bare si at vi trenger å gjøre noe med det.

Arbeiderpartiet foreslo også et pilotprosjekt for en heltidsarbeidsplass i helse og omsorg. Vi har foreslått at når vi nå bygger nye omsorgsplasser på Dovre så skal denne avdelingen i hovedsak være en heltidsarbeidsplass. Eneste begrunnelsen Høyre ga for å ikke støtte dette prosjektet var at de selv forstod hvorfor folk valgte å jobbe deltid og at de også visste om vanskelighetene med endring av turnus. En slik erkjennelse blir det ikke flere heltidsstillinger av. Selv om det er en uttalt utfordring både for landsdelen og i kommunen så velger altså Høyre å bare forstå hvorfor kvinner i utstrakt grad jobber deltid. Men de vil ikke faktisk gjøre noe med det.

I avvisningen av Arbeiderpartiets to store prosjekter, som adresserer to viktige samfunnsutfordringer,  så velger Høyre i bystyret å snakke om hvor enige alle er og at forslagene til budsjett har små forskjeller.

Det er sikkert gøy å avvise opposisjonens forslag med et smil. Jeg tror likevel det hadde vært mer konstruktivt for politikken om de som har makt hadde orket å bruke tid til på å forklare hvorfor de stemmer ned gode forslag. Hvorfor er Høyre mot å øke lærlingeplasser i kommunen? Hvorfor stritter Høyre mot å gjøre noe for å få til en heltidskultur i helse og omsorgssektoren?  Høyre velger å stå stille på to store områder som skriker etter effektive tiltak. Hva galt kan skje dersom vi får flere lærlinger eller mer heltidsstillinger i kommunen? Hva er Høyre redd for?

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar