mandag 12. februar 2018

Lov om selvbestemt abort utfordres igjen

Jeg er for dagens abortlov og vil jobbe aktivt mot alle forslag som vil innskrenke kvinners rettigheter til selvbestemt abort

Aust-Agder FrP har på sitt årsmøte valgt å begrense kvinners muligheter til å ta et selvstendig valg. Man kan jo få seg til å tro at det i ren FrP ånd fremmes radikale forslag kun for å få medieoppmerksomhet, når de nå foreslår at kvinner skal betale for abort. Men fylkespartiet har en stemme på Stortinget og bør tas på alvor. Hva vil det bety om forslaget får gjennomslag i regjeringspartiet FrP?


Opp gjennom historien, og også i dag, har kvinner over hele verden satt sitt liv i fare ved å utføre ulovlige og farlige aborter. I Norge har vi kommet langt.  Norsk abortlovgivning sikrer i dag en reell mulighet for selvbestemt abort gjennom god tilgang på helsepersonell og gjennom gratisprinsippet. I dagens abortlov balanseres hensyn til kvinnen og vernet om fosteret på en god måte.

I et liberalt samfunn som Norge, med lett tilgjengelig helsehjelp er det liten grunn til å tro at å krav om egenandel skulle fremtvinge et illegalt marked. Likevel kan man se for seg en mulighet der hvor helsepersonell kan avvise en person for behandling som der og da ikke kan betale for seg. Skulle det påvirke noens valg er det sannsynlig at det ville ramme de yngste med aller lavest, eller ingen, inntekt. Altså de svakeste.

Legger man godviljen til kan man jo sette pris på en diskusjon om hva det er rimelig at det offentlig helsetjenesten bruker penger på. Hva skal den prioritere, hva bør den prioritere og hva kan den prioritere? Noen helsetjenester prioriteres før andre, f.eks kreftbehandling går foran i prioritet før helsesjekk av en frisk person. Er det en slik prinsipiell diskusjon som ønskes er det litt rart at FrP starter med selvbestemt abort. At ikke FrP ville starte med skader knyttet til ekstremsport, nikotinbruk eller alkoholbruk kan bare tolkes som et angrep på dagens lov om selvbestemt abort.

Og det er her den store betydningen av forslaget ligger. På lik linje med denne regjeringens tidligere ønske om å gi leger reservasjonsrett er dette et forslag om innskrenkning av kvinners grunnleggende rettigheter. Rettigheten om selvbestemt abort må ikke uthules. FrP sitt forslag påfører jenter og kvinner mer dårlig samvittighet og en praktisk hindringer på veien. Kvinners seksualitet har i alle land, i alle kulturer, til alle tider blitt forsøkt kontrollert. Og kvinnens rett til å bestemme over den, ta beslutninger som har betydning for hennes kropp og liv, har ikke vært en selvfølge.  For at kvinner skal kunne bestemme selv trenger vi politikk til å fjerne hindringer -  ikke skape nye.

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar