torsdag 2. august 2018

Stort feilgrep å tette igjen Skjødøysund


 
Høyresidens flertallsvedtak om å regulere for småbåtplass i flotte Skjødøysund er et stort feilgrep. Det lyser opp som et symbol for Høyres fraværende helthetlige politikk for bruk og bevaring av en av Lillesands viktigste verdier: Blindleia og vår vakre kyst.

Bygging av småbåthavn i dette trange sundet på Flørenes vil gi en merkbar endring i et karakteristisk landskap. Utbyggingen vil endre områdets karakter fra et lite berørt område til et utbygd område. Dette er et sund godt brukt av kajakkpadlere og småbåter på vei mot Grimstad. Når posisjonen legger til rette for utbygging av Vardehei på land uten å legge begrensinger i forhold til f.eks veibygging til båthavna, ja da kan inngrepene til slutt bli store.

Selv husker jeg behandlingen av denne kommuneplanen som svært krevende. Høyre, selv om partiet og byen hadde miljøvernministreren, utfordret kollektivaksen og ønsket massiv utbygging av Flørenes og områder nært Skifjell. Det var mange kamper å kjempe den gang. Det var krevende for både politikere og menigmann og holde seg oppdatert. Selv ble jeg og mitt parti nedstemt på hele 11 forslag på nedjusteringer. Et tegn på total forvirring kan være at Venstre nå i vår ønsket omgjort vedtak om regulering av Vardehei, et område de selv hadde stemt for sammen med resten av bystyret 6.mai 2015.

Utbygging, kommuneplaner og regulering er krevende og har konsekvenser for generasjoner framover. Derfor er det veldig viktig at det er oversiktlig og at vi jobber etter en helhetlig plan. Høyre har tidligere stemt mot å ha en egen temaplan for Blindleia. Og vi i Arbeiderpartiet har gjennom årene ikke klart å få flertallet med på en Kyststi.

Det håper vi å kunne endre på nå. I forslag til ny revidert kommuneplan har vi fått gjennomslag for å sikre allmenn ferdsel, ikke minst i sjønære områder. Det skal utarbeides en langtidsplan med sikte på å etablere kyststi.  Dette håper vi innbyggerne i Lillesand stiller seg positive til i høringen som nå ligger ute.

Rapporten «Bærekraftig utvikling av Blindleia»  nylig skrevet av Agderforskning understøtter kyststi-tanken fordi det vil gjøre Blindleia og kysten mer tilgjengelig for folk uten båt. Rapporten beskriver godt behovet for å bevare Blindleia som både natur og kulturlandskap. Den er positiv til en egen temaplan for Blindleia og beskriver viktigheten av å styrke oppmerksomheten vår rundt uthavnene.  Denne rapporten bør som helhet gå som innspill til kommuneplanen og vi i Arbeiderpartiet bruker den aktivt inn i vårt programarbeid.

Endringer av vårt kultur- og naturlandskap i, og i forlengelsen av, Blindleia bør være gjennomtenkt og godt belyst. Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved om vedtaket for Skjødøysund er det. Eller var sier dere Høyre?
 
https://www.instagram.com/p/Bl-EcwDgBgb/?taken-by=cecilieknibekroglund
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar