tirsdag 30. juli 2019

Stabilitet for barnehagene er bra for alle



Stabilitet og forutsigbarhet rundt barnehageplasser i kommunen er bra for alle barnehagene, om de er private eller kommunale. Det er også like bra for barna som går i barnehagene og foreldre som har barna sine der. Vi politikere har muligheter for å tilrettelegge for at rammene rundt driften av barnehagen blir forutsigbar og stabil. Denne muligheten må vi være oss bevisst og benytte oss av.

I Lillesand kommune har vi fått overkapasitet av barnehageplasser. Det er et resultat av at flertallet har godkjent en ny stor barnehage administrasjonen ikke så behov for. Arbeiderpartiet ønsket å følge faglige råd og bygge ut på en eksisterende kommunal barnehage. Vi ble advart å legge til rette for flere plasser enn behov fordi dette kunne føre til nedleggelse av avdelinger i de andre etablerte barnehagene. Og dermed ustabile driftsforhold for barnehagen, ansatte og eventuelle plasser for barna.

Utgangspunktet mitt som sosialdemokrat er at barnehage er en av våre fellesskapstjenester. De fleste barn benytter seg av, og har behov for barnehage. Derfor er det ikke markedet, men fellesskapet som både bør ha og ta ansvaret for at innholdet er bra og for at barnehagene har stabile rammer til drift.

Lillesand Arbeiderparti har alltid kjempet for at vi skal ha tilnærmet lik fordeling mellom antall private og offentlige barnehager. Det er et pluss for felles faglig utvikling, men det er også bra i et økonomisk perspektiv. De kommunale barnehagene sine driftsutgifter er utgangspunktet for tildeling av midler til de private. Et større antall plasser til kommunen gir bedre muligheter for å holde totalkostnadene nede.

Høyres Lossius skriver i LP i sommer at han tror på at markedet vil ordne med stabiliteten.  Etter hvert da. Høyres Holmer Hoven blir tidlig i sommer sitert på at han ikke kjenner saken så godt. For meg blir det vanskelig å se at Høyre har en lokal barnehagepolitikk.

I Arbeiderpartiet derimot er vi tydelige. Vi sier ja til en god fordeling mellom private og kommunale plasser. Ja til at kommunen tar ledertrøya på faglig utvikling i barnehagene. Og ja til at vi lokalpolitikere bruker politikk der det er mulig – for å gi barnehagene trygge rammer for forutsigbar drift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar