fredag 2. august 2019

Ja til høye ambisjoner for å nå målet om flere heltidsstillinger




Av 375 ansatte i helse- og omsorgssektoren i Lillesand kommune jobber bare 74 i heltidsstillinger.  Det er altfor få.

Ansatte i deltidsstillinger kan for ofte måtte kjempe for vakter for å få utbetalt en lønn det går å leve av. I tillegg gir høy bruk av deltidsstillinger mindre stabilitet for de som mottar tjenestene. Mange som får hjelp av helse og omsorgstjenestene, er i en fase av livet der trygghet og kjente personer å forholde seg til, er spesielt viktig. Det er godt å vite hvem som kommer på døra, spesielt om de skal gi deg pleie.

Vi vet også at det er kvinner som jobber mest deltid. Det gjelder de kvinnene som tjener minst og har de tyngste jobbene. Å jobbe for flere heltidsstillinger handler derfor ikke bare om trygghet og bedre kvalitet på tjenestene, men også om et mer likestilt og rettferdig samfunn.


Lillesand Arbeiderparti har vært utålmodige i arbeidet med å få en sterkere heltidskultur i kommunen. Vi er veldig glad for at et samlet bystyret har stemt for prosjektet som nå jobber mer målrettet enn før for å få dette mer på plass. Og det er kun gjennom et nært samarbeid med de ansatte at en kan jobbe fram gode løsninger. Som prosjektet og rådmannen skriver i saken om prosjektet heltid: For å lykkes med heltidskultur trengs god forankring. Organisasjonskulturen endres og en kombinasjon av politisk vilje, tydelig ledelse, engasjerte tillitsvalgte og ansatte, er nødvendig for å lykkes.


Så da må politikere altså gjøre sitt gjennom å utøve en sterk vilje. Vi må sette og nå mål som vi ønsker for våre ansatte og tjenestemottakere. Vi ble nedstemt. Men jeg tror fortsatt det hadde vært lurt av oss å ha som mål at drift ved etablering av nye omsorgsboliger på Dovre i hovedsak skal være basert på hele faste stillinger.


Arendal kommune har hatt en klar politisk vilje til å gå fra å være en deltidskommune til en heltidskommune. I Arendal sier de at hovedregelen skal være å tilby 100% stilling ved ansettelse. Målet deres er at minst 60 prosent av de ansatte skal jobbe fulltid.


Sånne ambisiøse mål går fint å ha samtidig som man har en pågående bred prosess i organisasjonen. Slike mål ønsker jeg for Lillesand kommune.


innlegget er også trykket i Lillesandsposten 08.08.19

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar