fredag 18. oktober 2019

Bærekraft som vekstkraft for Lillesandsbedrifter



For noen uker siden skrev Lillesandsposten en artikkel om en lokal håndverksbedrift som mente at det være helt nødvendig å bryte med reglene for bygging i strandsonen for å beholde arbeidsplassene i bedriften.


Påstanden i artikkelen, som ikke blir kontrollert av journalisten, var at Anlegg og Naturstein (AN) ikke ville eksistert uten dispensasjon fra byggeforbud i 100- meters beltet. Det ble begrunnet ettersom 80 prosent av de 80 prosentene arbeid i Blindleia er dispensasjonssaker (dette er firmaets egne anslag, som avisen har valgt å stole på). Det kommer også påstander om at det gjelder «flere andre» firma. Den ene av intervjuobjektene er sønn av leder av planutvalget de siste fire årene, som blant annet har frontet og vedtatt flere dispensasjoner i Blindleia. Artikkel var provoserende i sin idylliske framtoning og samtidig få, eller ingen, journalistiske spørsmål.

Jeg ønsker meg søkelys og diskusjon om hvordan vi både kan bevare vår vakre naturperle for allmennheten og samtidig ha næringslivsutvikling i Lillesand.

I disse dager er det ute en stillingsannonse for enhetsleder for næring- og byutvikling. I stillingsbeskrivelsen er det i tillegg til typiske nærings- og utviklingsoppgaver beskrevet at personen vil få ansvar for oppgaver knyttet til klima og miljø, herunder grunnforurensning og luftforurensning. Næringssjefen skal også sikre god saksbehandling innenfor enhetens ansvarsområde, herunder forvaltning etter plan- og bygningsloven. Altså, næringssjefen er også den nye klimasjefen. Dette er en utrolig viktig kobling. Og kommunen må her gå i front. Her må miljøhensynet og næringsutviklingsperspektivet møtes. Er det en naturlov at en må bygge ned strandsonen for å ha arbeidsplasser i Lillesand? Om svaret er nei så har den nye enhetslederen mye å gjøre for å koble sammen disse tilsynelatende motstridende interessene for å finne løsninger. Start gjerne med å få aktørene til å møtes. Da kan mye skje.

Profitt og overskudd er egentlig fattige ord for å beskrive suksess. Bærekraft bør være en verdiskapende del av forretningen – sånn at man som bedrift ikke bare konkurrerer om å være best i Lillesand, men best for Lillesand.

innlegget ble også publisert i LP 18.10.19

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar