onsdag 27. mai 2020

Regjeringen – en tilfeldig sammenrasket gjeng

I den svært viktige saken og debatten i Stortinget om bioteknologiloven kom Carl-Erik Grimstad (V), nærmest som et apropos, med den beste beskrivelsen av dagens regjeringssituasjon.

I en replikkutveksling med Åshild Bruun Gundersen kom Grimstad med denne uttalelsen: «Et par ord om lojalitet: Det er viktig å holde sammen i et regjeringssamarbeid. Skulle ikke det skje, men at vi opptrer som en tilfeldig sammenrasket gjeng av folk som mener forskjellige ting nå og da, er det ille ute med hele regjeringsprosjektet vårt.»

Det lett komiske med dette utsagnet, likevel så dypt alarmerende, er jo nettopp at det er en presis beskrivelse av hva denne regjeringen faktisk har blitt.

FrP har gått ut av regjering og bort fra Granavolden-plattformen. Regjeringen påstår at de fortsatt lar seg styre av denne plattformen. Men hvem tror på det nå? I tillegg til bioteknologiloven peker Grimstad på at rusreformen kan komme i spill. Vi har også sett at Arbeiderpartiet, Frp og SP har tatt grep over kompetansereformen.

Når Høyre nå ikke klarer å holde orden på partiene i regjering viser det seg vanskelig å holde lojalitet til sakene som liksom forenet dem i et prosjekt. Høyre har gitt partiene gjennomslag på smale saker som ikke har legitimitet i befolkningen, og kanskje heller ikke regjeringen kan det se ut til.

At man i flerparti-regjeringer må gi og ta er forståelig. I den rødgrønne regjeringen var det også saker der partier «blokkerte» for viktige samfunnsendringer som hadde bred støtte hos flertallet av velgerne. Men det er ikke å regne som et gode. Det er liksom ulempen ved en flerparti-regjering. Derfor må et regjeringsprosjekt handle om noe mer en de enkeltes partiers partiprogramgjennomslag. Og dersom det er disse enkeltsakene konstellasjonen gjør seg avhengig av, og ikke de ikke har et stort felles prosjekt, så er regjeringen ille ute som Grimstad sier.

Debatten og resultatet i bioteknologiloven ga ikke bare Krf et sviende nederlag. I sin fremtoning denne uken befestet  Robstad inntrykket av en leder som sørger for fokus på makt og politisk spill fremfor fokus på viktige samfunnsspørsmål.  Saken avkledde også regjeringen og synliggjorde den som «en tilfeldig sammenrasket gjeng av folk som mener forskjellige ting nå og da»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar