søndag 23. august 2020

SFO politikk for framtida.

Det henger ikke på greip at SFO ikke regnes for en felles og nødvendig del av skolehverdagen. SFO-ordningen er stemoderlig behandlet på tilgjengelighet, kvalitet og pris. Det må vi få en slutt på.

 Nye tider krever nye velferdsordninger. Teknologi, verdens uro, en økende ulikhet mellom folk i Norge  og familiers tidsklemme er forhold som påvirker barn og unges hverdag. Ensomhet, høye forventninger om å lykkes og dårlig familieøkonomi preger hverdagen til mange barn. Det er ikke enkelt å delta når det er dyrt å spille et instrument eller drive med idrett når det blir stadig dyrere å leve og mange familier opplever en stadig strammere økonomi.

Gratis fellesskole for alle er Arbeiderpartiets politikk og vi vil ikke utvanne fellesskolen ved å åpne for kommersielle aktører slik høyreregjeringen vil. Det skaper større forskjeller og de med dårligst økonomi betaler den høyeste prisen.

En forskjell mellom skole og SFO er kostnader. Skole er gratis, SFO koster penger. For mange familier blir det eneste valget å ikke benytte skolefritidsordningen. Slik kan vi ikke ha det.

En annen forskjell er krav til faglig standard over hele landet som er lik for skolene, men de minste barna tilbys ulik standard når de går inn døra til skolefritidsordningen. Hvorfor i all verden er det slik? Den stemoderlige behandlingen av SFO må ta slutt.

Fellesskolen skal gi alle elever mulighet til trivsel, mestring og faglig utvikling. Skolefritidsordningen er også en felles mestrings- og trivselsarene ment for alle, og da bør vi som fellesskap fjerne de hindringer vi kan, slik at alle barn får like muligheter til å delta.

Arbeiderpartiet vil videreutvikle våre felles velferdsordninger og innføre gratis SFO på de lavere trinnene, ha lav makspris og utvikle en nasjonal standard for innholdet. Det legger til rette for læring gjennom lek og kreativitet. Dersom skolefritidsordningen i større grad understøtter læringen i skolen, leksehjelp og gir tilbud om fritidsaktiviteter vil dette lette både skolens arbeid og tidspresset familier har for å få dagene til å gå opp.

For å igjen løfte barnas behov trenger vi et løft for skolefritidsordningen. Det krever fremtidsrettede nasjonale politikere som vil prioritere de minste barna slik vi gjorde da vi fikk fellesskolen og innførte barnehageløftet.

Det har vi ikke i dag. Høyreregjeringen har innført en politikk med økt egenbetaling og behovsprøving. Igjen må de med dårlig råd gå med lua i handa til kommunen og be om støtte. Det er gammeldags politikk, men nødvendig når høyreregjeringen årlig prioriterer titalls milliarder i skattekutt til de rikeste. Da får andre en større regning, noe vi har sett i de mange små velferdskuttene som redusert tannlege- og brillestøtte, foreldrestøtte til unge uføre, bare for å nevne noen få.

Heldigvis har vi lokale politikere som viser vei, som i Oslo og Stavanger. Oslo var inspirasjonen da Arbeiderparitet nasjonalt valgte å gi skolefritidsorningen den oppmerksomhet og plass den fortjener. Og Stavanger, med Arbeiderderparti ordfører i spissen, velger nå å gi gratis SFO til alle 1. klassinger i Stavanger. Vi vil ikke overlate dette alene til engasjerte lokalpolitikere. Vi vil styrke og utvikle SFO tilbudet og sørge for at alle barn skal ha like muligheter.

Av Cecilie Knibe Kroglund, leder Agder Ap og Kari Henriksen, stortingsrepresentant.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar