tirsdag 8. september 2020

Hva er en kyststi og hva vil det bety for Lillesand?

utklipp fra Lillesandsposten
Legg til bildetekst

Kysten og strandsonen i Lillesand er unik. Den er en stor del av vår identitet, vår kultur og vår natur. Hvordan vi bruker og forvalter Blindleia er viktig i forhold til bærekraft og inkludering, både i dag og i framtiden.  Arbeiderpartiet i Lillesand ønsker etablering av kyststi og en helhetlig strategi for forvaltning av Blindleia.

Etablering av en kyststi handler mest om at vi på en enkel måte kan synliggjøre turstinettet langs kysten. Det handler ikke om å lage en sti som fysisk er sammenhengene, gjennom naust og hyttestuer, langs hele kysten. Det handler om god skilting og tilrettelegging for å vise hvor man kan gå for å kunne nyte de deler av kysten som tilhører nettopp allmennheten. Vi tror at kart, skilting og informasjon er lett og billig å gjennomføre samtidig som det kan få flere til å nyte vår fine skjærgård.

Selv om informasjon og tilrettelegging av allerede fine områder er hovedgrepet for en kyststi så kan det også handle om å tilrettelegge for flere plasser der allmennheten lett kan benytte seg av. Skauerøya og Slåttholmen er blant mange gode eksempler der kommunen sammen med gode samarbeidspartnere tilrettelegger for alle i flotte naturområder. Men kanskje trenger vi flere slike områder som ikke krever båt? Og kanskje trenger vi å forbedre noe av tilgangen til enkelte områder slik at også personer med nedsatt funksjonsevne får flere muligheter?

I tillegg til at vi ønsker å komme i gang med en kyststi så ønsker vi en helhetlig og langsiktig plan for forvaltning av Blindleia. Vi tror at en egen dedikert temaplan kan være med å sikre en helhetlig forvaltning. I politikken ser av at enkeltsaker igjen og igjen skaper de prinsipielle diskusjonene om hvordan vi skal bygge, bruke og bo i Blindleia. Hvorfor ikke gjøre et god stykke arbeid nå, der vi kan få alle muligheter, argumenter og diskusjoner på bordet? Er det hytter vi trenger mer av? Er det boliger? Bør vi verne større områder, og i så tilfellet hvilket? Slike diskusjoner trenger vi tid.

I kommuneplanarbeidet har Høyre, sammen med sine politiske venner, til nå sagt at vi ikke trenger egen temaplan for Blindleia eller egen plan for kyststi. De er evt villige til å diskutere temaene når når kommuneplanens arealdel skal jobbes i sin helhet. Men i denne planen vi jo grunneiere og interessenter sende inn forslag om enkelte områder. Vi er redd for at kommuneplanarbeid igjen blir stykkevis og delt. Kyststi og Blindleia står i fare for å drukne i den store diskusjonen om boligområder, næringsområder og motorsportsenter.

SSB synliggjorde i fjor at Lillesand sakte men sikkert de siste 20-årene har bygget ned i strandsonen med 527 dekar, tilvarende 87 fotballbaner.  Regjerningen varsler nå at det skal bli enda lettere for kommunene å gi dispensasjoner for utbygging i strandsonen. Det er to sterke signaler som at vi må ha et større fokus på forvaltning av vår naturperle, Blindleia.




Bildet viser  utklipp fra da innlegget ble trykket i Lillesandsposten 08.09

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar