onsdag 9. september 2020

Skrivebords ideologi fra Høie hjelper ikke din syke mor

Avstanden er stor fra den praktiske hverdagen til en hjemmesykepleier til det ordgyteriet Høie bedriver når han vil privatisere helsetjenesten der du bor.

Høie sier i onsdagens «Politisk Kvarter» at det er riktig at det ikke kan dokumenteres at Høyres forslag om privatisering gir bedre kvalitet på helsetjenestene. Det han kaller valgfrihet mener han er en kvalitet i seg selv. Og den type kvalitet kan jo ikke måles. Det er mulig Høie synes det er en kvalitet i seg selv å finne på gøye ting å si. Men bedre helsetjenester gir det ikke.

Og det er det det handler om. Hva gir gode helsetjenester? For det må jo være et poeng at du kan velge mellom gode helsetjenester, ikke bare at du kan velge? Det gir verken god kvalitet eller er en kvalitet i seg selv å få frihet til å velge en dårlig tjeneste.

I min kommune Lillesand, hvor jeg er folkevalgt, har vi jobbet lenge med å gi sammensatte helsetjenester. Det handler om hele mennesker med mer enn et behov. Alle tjenestene de får skal passe og de skal passe sammen. Kommunen kan levere både god kvalitet og flere tjenester nettopp fordi vi er store og har bredt utvalg av tjenester og kompetanse. Stordriftsfordeler og kompetanse er ord som vanligvis klinger godt i Høyreøret, men denne gang skriker ideologi høyere.

Et menneske har flere behov.  Helt – ikke stykkevis og delt, bør være motto for levering av lovpålagte helsetjenester.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar